2024. aasta kollektiivleping allkirjastatud

2024. aasta kollektiivlepingu allkirjastamine. Foto: Mark Kitajev, TLT.

Head kolleegid

Meil on rõõm teada anda, et Tallinna Linnatransport allkirjastas täna üheskoos Eesti Transpordi- ja Teetöötajate Ametiühingu ja Eesti Raudteelaste Ametiühinguga 2024. aasta kollektiivlepingu. 

Kollektiivlepingu läbirääkimised hõlmasid sel korral peamiselt töötasu teemat. Peamine kokkulepe saavutati bussi-, trolli-, trammi- ja sotsiaaltranspordijuhtide ning veeremikoristuse, ametiruumide koristuse, tootmisruumide koristuse, bussisalongide koristuse, veeremipaigutajate ja tehnoabi avariigrupitunnitasu osas, kus rakendatakse palgatõusu keskmiselt 15%. Töötasu korrektsioonid tunnitasudes viiakse sisse 1. jaanuarist 2024. Ülejäänud personali puhul toimib divisjonide põhiselt töötasude ülevaatamine 2024. aasta I kvartali jooksul.

TLT nõukogu esimees Lauri Laats avaldas läbirääkimiste õnnestumise eest kõigile osapooltele tänu. „Arvestades rekordilist hinnatõusu, on igati arusaadav, et läbirääkimistel keskenduti just töötasu tõstmisele. Olen väga tänulik Tallinna Linnavalitsusele mõistmise eest, et need inimesed, kes ühistranspordis rooli keeravad, on pealinna strateegilised töötajad ning neid tuleb väärtustada,“ rääkis Lauri Laats, lisades: „Pean igati õiglaseks, et ühiskonnas tunnustataks palju enam selle vastutuse kandjaid, kellest igaüks hoolitseb igapäevaselt selle eest, et tuhanded inimesed saaksid turvaliselt liikuma.“

Ka TLT juhatuse liige Kaido Padar peab oluliseks eesliinil tehtava töö väärtustamist. Lisaks palgatasemele peavad tema sõnul jätkuvalt arenema TLT töökeskkond ja üldine kuvand. „Täname omalt poolt ametiühingut ning nende esindajaid sujuva koostöö eest. Hea on tõdeda, et oleme tulnud läbirääkimiste käigus mõlemalt poolt teineteisele vastu ning saavutanud üksmeele. Meie organisatsiooni üks väärtustest on hoolivus ja vastutus – see peab kajastuma igapäevaselt selles, kuidas tegutseme ja oma tööd teeme, sest vaid nii saab organisatsioon areneda ja kasvada,“ kinnitas Kaido Padar. 

Eesti Transpordi- ja Teetöötajate Ametiühingu esindaja ja peausaldusisik Sergei Logvinenko tõdes samuti, et hea on tunda, et aina rohkem väärtustatakse ühiskonnas ühistranspordi sõidukijuhtide vastutusrikast tööd ning saadakse aru selle vajalikkusest ja olulisusest. „Täna oleme kindlad, et sektor on peale pikki kuid kestnud läbirääkimisi nimetatud palgatõusuks valmis. Võrdluseks, et eelmisel aastal tõusis tunnitasu keskmiselt 11%. Usun, et koostöös TLT-ga tegime õige sammu ning loodan, et tänu sellele lisandub peatselt meie kollektiivi ka uusi kolleege.“

„Sellel aastal alustasime varakult kollektiivlepingu läbirääkimisi, et sõlmida kokkulepe 2024. aastaks, mis tagaks töötajatele turvatunde nende töötasude ja sotsiaalsete garantiide osas. Need olid keerulised läbirääkimised ja kui Eestis räägitakse majanduskriisist, siis on väga keeruline saavutada head läbirääkimistulemust. Täna on kollektiivlepingu läbirääkimistel saavutatud maksimum ja see on tore, et ilma streigi ja aktsioonideta. Saime rahulikus õhkkonnas pidada läbirääkimisi. Allkirjastatud kollektiivleping annab võimaluse liikuda edasi, et arendada töötajate esindamises paremat dialoogi tööandja ja kohaliku omavalitsusega,“ tõdes Eesti Raudteelaste Ametiühingu usaldusisik Natalja Severjanina-Tsõplakova. 

Täname sisuka ja meeldiva koostöö eest ametiühinguid ning selle esindajaid Sergei Logvinenkot, Marina Smirnovat, Aleksei Sorokinskit, Lea-Kurbel Kalameest, Oleg Tšubarovi, Natalja Severjanina-Tsõplakovat, Olga Jefimovat, Karina Paalbergi, Tatjana Votjakovat, Helgi Vennot, Katrin Öösalu. 

Täpsemat infot allkirjastatud kollektiivlepingu kohta saab usaldusisikult või personalidivisjonist.

2